Szczupak

Do czego warto wykorzystać szczupaka?

Szczupak jest jedną z najbardziej znanych ryb polskich. Jest to ryba, która nie posiada zbyt dużej ilości kalorii, dlatego może być jadana przez osoby odchudzające się. Nie ulega wątpliwości, że atutem tej ryby jest również interesujący smak. Należy mieć jednak na uwadze to, aby sięgać po rybę ze sklepu ekologicznego. Wówczas istnieje prawdopodobieństwo tego, że nie znajdziemy w niej zbyt wiele szkodliwej rtęci.

Za co warto cenić szczupaka?

Szczupaki są rybami, które charakteryzują się ciekawym smakiem. Na tym jednak nie koniec ich zalet, gdyż posiadają one całkiem sporą ilość właściwości prozdrowotnych. Na pewno znajdziemy w nim sporo selenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Selen jest pomocny przede wszystkim osobom, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia tarczycy. Ponadto, w rybie tej znajdziemy całkiem sporo witaminy D, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego człowieka. Szczupak jest również bogactwem jodu, witaminy PP oraz magnezu. Niski indeks glikemiczny ryby sprawia, że jest ona idealnym produktem spożywczym dla osób borykających się z cukrzycą oraz zaburzeniami metabolicznymi takimi jak chociażby insulinooporność. Szczupaka warto jadać przynajmniej raz w tygodniu. Ryby tej powinny unikać jednak niektóre osoby. Zaliczyć do nich można matki spodziewające się dziecka, gdyż w rybie tej często znajduje się rtęć. Oczywiście, jeżeli pozyskamy rybę w sklepie z żywnością ekologiczną, istnieją całkiem spore szanse na to, że szkodliwej rtęci w niej nie będzie. Nie istnieje jednak żaden sposób, aby dowiedzieć się tego na sto procent, dlatego ostrożność jest zalecana.

Do czego warto wykorzystać szczupaka?

Szczupak jest rybą, którą warto wykorzystać na różne sposoby. Wspaniale byłoby spożywać szczupaka pieczonego w folii lub grillowanego. Szczupak w tej formie będzie stanowił wspaniały dodatek do sałatki. Możemy zaserwować ją naszym gościom lub też zjeść na obiad. Ryba ta świetnie sprawdzi się w roli dania głównego z tłuczonymi lub pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami. W sezonie warto wykorzystać te młode. Nie ulega wątpliwości, że szczupak doskonale komponował się będzie z wieloma kaszami. Przede wszystkim dobrze smakować z nim będzie kasza gryczana. Kasze jaglana i kuskus również powinny być interesującym dodatkiem do szczupaka. Nie zapominajmy o tym, aby rybę tę podawać w asyście świeżych warzyw. Do szczupaka idealnie pasować będzie pomidor, a także ogórki oraz bób. Aby szczupak smakował naprawdę dobrze, warto sporządzić odpowiednią marynatę.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com