Szczupak

Szczupak – najwyższa jakość z ekologicznych upraw

Wiele osób zastanawia się jak poprawić jakość swojej diety, aby dostarczyć wszystkich najważniejszych dla organizmu składników.

Często wybierając produkty kierujemy się upodobaniami. Tutaj na szczególną uwagę zasługuje szczupak.

Co wiemy na temat ryby szczupak?

Szczupak (https://ranozebrano.pl/product-1072-szczupak-filet-ok-250g) jest niebywale agresywnym drapieżnikiem, jego mięso jest jednak niezrównanie jędrne, chude, lekko pikantne. Ciało szczupaka pospolitego jest spłaszczone i opływowe.

Głowa wydłużona, ze zwężającymi się szczękami i bardzo szerokim spłaszczonym pyskiem. Na głowie posiada liczne jamki zmysłowe.

Szczupak należy do ryb słodkowodnych i zdobył wysokie uznanie wśród smakoszy ze względu na fakt, że jego łatwo przyswajalne mięso, które jest bardzo delikatne ma niską zawartość tłuszczu i można je przygotować na wiele różnorodnych sposobów.

Mięso szczupaka jest wysoko cenione, szczególnie w Europie Środkowej i Południowej, niełatwe jednak do porcjowania, aby zupełnie uniknąć ości.

Ekologiczne uprawy oraz najwyższa jakość

Hodowla ryb konsumpcyjnych trwa 3 lata. Prowadzona jest z zachowaniem nie mieszania obsad oraz znajduje się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.

Bogactwo NNKT

Mimo, że wiele osób twierdzi, że większość ryb smakuje tak samo, warto skusić się i spróbować włączyć w dietę to wyjątkowe źródło kwasów omega 3, które w dużej mierze zawiera szczupak.

Warto wspomnieć, że oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada dużą ilość dobroczynnych witamin i minerałów, m.in.

  • selen,
  • jod,
  • magnez
  • witaminę D.

Nie zapominajmy, że porcja 100 g filetu ze szczupaka to niecałe 100 kcal, nie jest rybą kaloryczną, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety.

Ciekawe sposoby przygotowania

Szczupak lądując na naszym obiadowym talerzu świetnie sprawdzi się w formie usmażonej, jednak tą tradycyjną metodę można spokojnie zastąpić gotowaniem na parze, podać w formie gulaszu, dusić oraz grillować.

Szczupak ma tendencję do wysychania, także dobrą radą przy przyrządzaniu jest natłuszczenie go boczkiem i solenie dopiero po zakończeniu gotowania. W ten sposób ryba zachowa swoje wykwintne właściwości.

Kompozycje smakowe i harmonijne połączenia

Warto pamiętać, że niezastąpioną metodą przygotowania, mogą okazać się dodatki.

Szczupak świetnie sprawdzi się skropiony i przystrojony plasterkiem cytryny oraz z dodatkami aromatycznych ziół.

Wyrazisty i lekko egzotyczny smak dodadzą migdały, rodzynki, a także imbir i szafran. Na uwagę zasługują również koperek i chrzan, które potrafią stworzyć właśnie z tą rybą wybitne smakowe połączenie.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com